Blogi

BLOGI | Sielun Kipinä

3 tärkeää askelta, joilla murtaudut ulos negatiivisten ajatusten kehästä
{
27.01.2021

Ehkä sinäkin olet joskus huomannut jumittuneesi negatiivisten ajatusten kehään, jossa sinun ajatuksesi ikään kuin ruokkivat itse itseään. Tällöin sinusta tuntuu vaikealta, ellei jopa mahdottomalta, murtautua ulos tästä kehästä päästäksesi korkeampaan värähtelyyn ja parempaan olotilaan. Tällaisessa tilanteessa on hyvä tiedostaa, että kun negatiiviset ajatukset lähtevät niin sanotusti ”laukalle”, se on sinun egosi, joka siinä vaiheessa puhuu. Nämä ajatukset kumpuavat pelosta ja erillisyyden harhasta. Totuus on, että sinä olet osa jumalallista rakkautta, runsautta ja valoa. Siksi sinulla on myös mahdollisuus milloin tahansa yhdistyä tähän viisauteen ja rauhaan itsessäsi. Se voi vaatia hieman harjoittelua, se vaatii sinulta myös uudenlaista tiedostamista, se vaatii sinulta hiljentymistä. Ja on hyvä myös muistaa, että nykymaailma ei tue intuition kuuntelemista. Siksi se voi tuntua sinusta vaikealta, koska kaikkialta ympäriltämme tulee meille informaatiota, joka tukee ainoastaan egomme ääntä! Mutta kun luotat, että sielusi on siellä kyllä, se puhuu sinulle ja voit sen kuulla, olet ottanut jo yhden askeleen eteenpäin. Sinun ensimmäinen askeleesi on siis ymmärtää ja hyväksyä se, että sinun todellinen olemuksesi on jotain muuta, kuin mitä sinä tai joku muu on sinulle uskotellut. Sinun on myös jokaisessa tilanteessa mahdollisuus yhdistyä tähän rauhaan ja viisauteen sinussa muutamalla yksinkertaisella keinolla.

1. Hengitä, tiedosta ja palaudu tähän hetkeen

Kun huomaat jumiutuneesi negatiivisten ajatusten kehään, ensimmäinen askel kohti parempaa olotilaa on hengittää muutaman kerran syvään sisään ja ulos. Ota tietoisia, keskittyneitä hengenvetoja ja uloshengityksellä tunne, kuinka raskas energia valuu sinusta ulos. Hengittäminen ei poista vielä huoliasi, mutta se palauttaa tietoisuutesi tähän hetkeen. Ja juuri tietoisuus siitä, että sinulla on vain tämä hetki, johon voit vaikuttaa, voi auttaa sinua merkittävästi eteenpäin negatiivisten ajatusten kkehästä.

Jos ahdistuksesi kumpuaa jostain menneisyyden tapahtumasta tai jostain sellaisesta, mitä ei edes vielä ole tapahtunut, pohdi hetki tätä: Mennyttä et voi muuttaa. Se on yksinkertaisesti ollutta ja mennyttä. Asiat ovat ehkä menneet mönkään, mutta voisiko silläkin olla jokin tarkoitus? Voisiko se johtaa sinut parempaan? Voisiko tuo mönkään mennyt ihmissuhde / päättynyt työsuhde / näennäinen ”virheesi” olla kuitenkin jotain, joka näyttää sinulle sen, mitä todella haluat? Mikä todella on sielusi mukaista? Mitä hyödyllistä olen oppinut tästä asiasta? Tai, jos murehdit tulevaa, jotain sellaista mitä ei edes ole vielä tapahtunut, se ei ole vielä todellisuutta! Sinun huolesi on vain ajatus sinun mielessäsi – se ei ole vielä todellisuutta. Se ei ole edes tapahtunut, joten miksi murehdit siitä? Ainoa, mihin sinulla on valta vaikuttaa, on tämä hetki. Ja tässä hetkessä ollessasi sinun on aina mahdollisuus valita oma suhtautumistapasi, joka puolestaan vaikuttaa sinun värähtelyysi.

Ainoa, mihin sinulla on valta vaikuttaa, on tämä hetki. Ja tässä hetkessä ollessasi sinun on aina mahdollisuus valita oma suhtautumistapasi, joka puolestaan vaikuttaa sinun värähtelyysi.

2. Hyväksy

Kun olet palauttanut tietoisuutesi tähän hetkeen, ja huomaat, että sinua ahdistava tekijä ei ole menneessä eikä tulevassa vaan itse asiassa tässä hetkessä, pystyt silti muuttamaan värähtelyäsi. Se lähtee siitä, että otat tilanteen vastaan sellaisena kuin se on. Tiedostat ja hyväksyt: ”Okei, tilanne on nyt tämä ja se herättää minussa aika paljon ahdistusta, pelkoa, epävarmuutta jne. negatiivista.” Hyväksy, että tilanne on nyt tällä hetkellä tällainen. Mutta se ei tarkoita, etteikö kohta voisi olla jotain aivan muuta! Ymmärrä, että tämä on vaihe, joka ei kestä ikuisesti. Voi myös auttaa, jos ajattelet hetken sitä, että olet aiemminkin tuntenut ahdistusta, pelkoa, epävarmuutta – ja asiat ovat silti jollain tapaa aina ratkenneet. Tämä auttaa sinua hahmottamaan, että mikään vaihe ei kestä ikuisesti. Aina on tapahtunut jotain, joka on kääntänyt asiat parempaan.

Hyväksy myös omat tunteesi. Sinun ei tarvitse olla koko ajan positiivinen. Sinun ei tarvitse olla koko ajan onnesi kukkuloilla, se ei ole mahdollista, koska olet ihminen. Mutta on eri asia hyväksyä omat negatiiviset tunteensa, antaa niiden virrata luonnollisesti, kuin jäädä jumittamaan niihin. Varsinkin pidempiaikainen negatiivisuudessa vellominen voi aiheuttaa paljon hallaa sinun hyvinvoinnillesi. Hyväksy siis se, että jotkin asiat tuntuvat sinusta pahoilta. Kun tiedostat tunteesi, voit myös helpommin ja aikaisemmassa vaiheessa huomata, jos ne uhkaavat kasvaa kaiken alleen hukuttaviksi hyökyaalloiksi, ja pystyt paremmin hallitsemaan omaa mielialaasi ja värähtelyäsi.

On eri asia hyväksyä omat negatiiviset tunteensa, antaa niiden virrata luonnollisesti, kuin jäädä jumittamaan niihin.

3. Päätä valita toisin

Kun ahdistus, pelot ja muut negatiiviset tunteet ja ajatukset vyöryvät yllesi hyökyaallon lailla, pystyt edelleen vaikuttamaan siihen. Se voi vaatia hieman harjoittelua, mutta se on mahdollista! Ja reitti siihen kulkee tähän hetkeen palautumisen, tiedostamisen ja hyväksymisen kautta. Kun olet tiedostanut tunteesi ja palauttanut itsesi tähän hetkeen, muistat, että itse asiassa sinulla on mahdollisuus valita. Tähän valintaan ja parempaan olotilaan pääsemiseen sinulla on kaksi eri vaihtoehtoa. Voit joko a) tietoisesti valita ajatella jotain täysin muuta, jotain, joka saa sinut paremmalle mielelle juuri nyt tai b) vaihtaa näkökulmaa. Vaihtoehto A toimii, jos ajatuskierre ei ole päässyt vielä kovin pahaksi. Se ei kuitenkaan välttämättä onnistu jos tilanne on äärimmäisen stressaava, sillä silloin voi olla todella haastavaa ajatella yhtään mitään muuta, kuin sitä mikä sinua stressaa. Siksi vaihtoehto B on erityisesti todella haastavissa tilanteissa sekä parempi että myös pysyvämpi ratkaisu, joka saa värähtelysi muuttumaan ja olosi paranemaan. Kun muutat sitä näkökulmaa, jolla jotain tilannetta katsot, tuo tilanne ja sinun tunteesi siitä muuttuvat myös välittömästi.

Ajattele esimerkiksi tällaista tilannetta: Menet kylään jonkun ystäväsi luokse. Ottaessasi ulkovaatteita pois päältäsi, horjahdat vahingossa ja kätesi osuu pyödällä olevaan posliinivaasiin, joka tippuu lattialle ja menee rikki. Olet pahoillasi, sätit itseäsi ja lupaat korvata vaasin, sillä ajattelet sen olleen todella merkityksellinen ystävällesi. Ystäväsi kuitenkin vain nauraa helpottuneena, sillä todellisuudessa hän ei ole enää pitkään aikaan pitänyt tuosta vaasista, ja hänellä on ollut tarkoitus hankkiutua siitä eroon. ”Teitpä minulle hyvän palveluksen!” ystäväsi sanoo. Eli sama tilanne, jonka sinä näet nolona ja vaikeana, on ystävällesi helpottava. Sama tilanne, kaksi eri näkökulmaa – ja tuloksena on kaksi täysin erilaista tunnereaktiota.

Kun muutat sitä näkökulmaa, jolla jotain tilannetta katsot, tuo tilanne ja sinun tunteesi siitä muuttuvat myös välittömästi.

Olet lopulta paljon enemmän, kuin mitä ehkä ajatteletkaan. Sinulla on joka hetki mahdollisuuksia etkä ole negatiivisten tunteidesi ja ajatustesi ”armoilla”. Sinun ei tarvitse antaa niiden hallita omaa värähtelyäsi. Sinulla on jokaisessa hetkessä mahdollisuus hallita omaa tietoisuuttasi, hallita tilannetta tiedostamalla ja jos tilanne on jo käynyt pahaksi, voit aina vaihtaa näkökulmaa, joka puolestaan voi muuttaa koko käsityksesi sinua vaivaavasta asiasta. Kun päätät hyväksyä sen tosiasian, että sinulla on nämä mahdollisuudet, olet jo ottanut suuren askeleen eteenpäin.